angol zászló német zászló

Olyan, hogy jó intézet nincs

2017. május 06.

Az elmúlt napokban került a nyilvánosság elé az MDAC gödi Topház Speciális Otthonról szóló megrendítő jelentése: alultápláltság, kezeletlen sebek, megdöbbentő higiéniai körülmények. Az elhanyagolás és erőszak olyan formái tárulnak elénk, melyek az intézetek zárt világában a társadalom számára láthatatlan módon zajlanak...

A nagylétszámú intézeteket be kell zárni. Nemcsak Topházat, az összeset.

Ugyanis nincs olyan, hogy jó intézet. Még akkor sem, ha nagyon sok jószándékú és elhivatott dolgozóval, vezetővel találkozni. Még akkor sem, ha szép a kert, új a bútor és kedves festmények lógnak a falakon.

Az intézet alap ötlete az, ami hibás. Hiszen a recept a következő: vegyél kb. 150 fogyatékossággal élő embert. Zsúfold össze őket egy határmenti ódon kastélyban, majd jól szigeteld el őket a közösség többi tagjától. (Tipp: ha dolgoznak is, lehetőleg azt is az intézetben tegyék, hiszen ott tudod megvédeni őket). Foszd meg őket az alapvető döntési lehetőségeiktől. (Tipp: ha gondnokság alatt állnak, akkor lesz még teljesebb a védelem). Végül rendeld őket alá a totális üzemszerűségnek. Persze az ő érdekükben teszed mindezt, hiszen te tudod, hogy mi a jó nekik. Te csak gondoskodsz róluk.

Ez a logika lehet jószándékú, de semmiképpen sem lehet helyes. A nagylétszámú intézeteket be kell zárni. A fogyatékossággal élő emberek önálló életvitelének és közösségbe való befogadásának elősegítése a magyar állam ENSZ Egyezményben vállalt kötelezettsége is, melyre jelenleg mintegy 78 milliárd forintnyi EU-s támogatás áll rendelkezésre. Ez egy óriási lehetőség.

emelkedett_gomb.png

De minden változás, még a pozitív változás is, krízis. Mindig ott van benne a bizonytalanság és az újtól való félelem érzése. Nehéz megválni attól, amit megszoktunk, még akkor is, ha tudjuk, hogy az nem jó nekünk vagy másoknak. Pláne akkor, hogyha viszonylag kevés tudásunk van arról: hogyan lehet másképp.

Az intézménytelenítés kapcsán is többen aggódva kérdezik: “mi lesz a fogyatékos emberekkel, ha nem lesz intézet?” Mások hitetlenkedve csóválják a fejüket: “Hogyan tudna önállóan élni az, aki magát sem képes ellátni?”

További információkért érdemes figyelemmel kísérni a magyarországi Önállóan lakni - Közösségben élni nevű, mozgáskorlátozott emberekből álló csoport munkáját, akik a témában végeznek részvételi akciókutatást.

Ezekre a kérdésekre igyekszünk válaszolni és megcáfolni a fogyatékossággal élő emberek önálló életvitelével kapcsolatban felmerülő leggyakoribb tévhiteket. Hiszen a bezárás sikere egyben a nyitásra való képesség sikerén is múlik. Azon, hogy mennyire tudunk másképpen gondolkodni fogyatékossággal élő emberekről és a közösséghez való viszonyukról. Ehhez pedig információkra van szükség.

Nem kell teljesen önállónak lenned ahhoz, hogy önállóan élhess.

Az önálló életvitel azt jelenti, hogy a fogyatékossággal élő embernek ugyanolyan választási lehetősége, kontrollja és szabadsága van, mint bármely más állampolgárnak - otthon, a munkahelyén, a közösség részeként. Ez nem azt jelenti, hogy mindent maguknak kell elvégezni: élhet valaki önálló életet úgy, hogy nem tud egyedül tisztálkodni vagy étkezni. A lényeg az, hogy minden személyes segítésnek a fogyatékossággal élő ember választásán kell alapulnia, nem rajta segítenek, hanem neki - ő a folyamat irányítója.

Ráadásul ha jobban belegondolsz, senki sem teljesen önálló, mindannyiunknak szüksége van időnként mások támogatására döntéseink meghozatalában, vagy ha szomorúak, betegek vagyunk. Nem lenne igazságos, hogyha fogyatékossággal élő emberektől teljes önállóságot várnánk el és ezt állítanánk fel az önálló életvitel kritériumaként, miközben mi magunk sem vagyunk teljesen önállóak.

Kellő támogatással mindenki élhet önállóan, a közösség részeként. Ez nem függ a fogyatékosság mértékétől. 

Nagylátszámú intézetekbe most sem azért költöznek emberek, mert ott akarnak élni. Hanem azért, mert az alapszolgáltatások hiányában erre kényszerülnek, az őket támogatni igyekvő család pedig elszegényedik és végül nem marad más választása. A fizikai és az információs környezet sem hozzáférhető fogyatékossággal élő emberek számára, sok esetben a tervezők nem kalkulálnak az igények sokféleségével. Ha megkérdezed, persze vannak olyan lakók, akik nem szeretnének kiköltözni az intézetből. Ezek az emberek sokszor nem ismernek más alternatívát és érthető módon, félnek. Az ő számukra nagyon fontos lenne, hogyha hasonló helyzetet megtapasztalt fogyatékossággal élő emberek támogathatnák őket.

Az önálló életvitel nem azt jelenti, hogy valaki nem részesül támogatásban. Valójában az önálló életvitel nem lehetséges támogatás nélkül. 

Azok az emberek is élhetnek önállóan, akiknek sok támogatásra van szükségük. Az új szemlélet szerint  ellátottakból fogyasztókká válnak, akik igénybe veszik a segítő szolgáltatásokat. De fontos, hogy ezek a szolgáltatások az ő választásaik alapján valósuljanak meg: ők döntik el, hogy ki, mikor és hogyan nyújtson segítséget a számukra. Nem a fogyatékossággal élő embereknek kell alkalmazkodniuk a segítő szolgáltatásokhoz - éppen fordítva: a segítő szolgáltatásokat kell rugalmasan a fogyatékossággal élő ember egyéni szükségletei szerint alakítani. Az intézménytelenítés folyamata nem csak az intézetek bezárását jelenti, hanem ezzel együtt az önálló életvitelt támogató segítő szolgáltatások megerősítését.

Az önálló életvitel sokkal kevésbé veszélyes a fogyatékossággal élő emberek számára, mint intézetben élni. 

Az intézetek világában sokszor a vezetők, ott dolgozók képességén, elköteleződésén, lelkesedésén múlik, hogy milyen lehetőségei lesznek a fogyatékossággal élő embereknek. Ebben a rendszerben az átláthatóság és a független civil monitorozás hiányosságiai miatt is, ez szerencse dolga. Hiszen a fogyatékossággal élő embernek magának - pláne, ha gondnokság alatt is áll - szinte semmilyen döntési lehetősége nincsen a saját életével kapcsolatban. A fogyatékossággal élő ember nem fosztható meg attól, hogy életét saját maga irányíthassa és az ehhez szükséges támogatást megkapja.

Egy kis létszámú lakóotthon is lehet intézet. 

Egy 7-12 fős lakóotthon is intézet, hogyha fogyatékossággal élő emberek nem tudnak a közösség egyenrangú tagjaként érvényesülni. Intézet, hogyha szigorú házirend szabályozza mindennapjaikat, osztja be az idejüket. Intézet, hogyha gondozók vannak és ők döntik el, hogyan segítik a fogyatékossággal élő embert. Egy lakóotthon akkor nem intézet, hogyha a fogyatékossággal élő emberek szabadsága és döntéshozatala biztosított. Hogyha olyan tevékenységeket tudnak végezni, melyek számukra fontosak. Éppen ezért fontos alapelv az, hogy a fogyatékossággal élő emberek lakhatása és személyes segítése rendszer szinten elkülönüljön egymástól: ha él a szabad lakóhely választás jogával és költözni szeretne, maradhasson ugyanaz a segítője; vagy ha nem elégedett a segítőjével, ne kelljen elköltöznie.  

Az önálló életvitel a fogyatékossággal élő emberek emberi joga. Nem lehet megtagadni tőlük azért, hogy spóroljon az állam. 

Kutatásokmódszertani szempontból nagyon nehéz összehasonlítani az intézetek és az önálló életvitel fenntartásával járó költségeket. Ugyanakkor az önálló életvitel nem egy jótétemény a fogyatékossággal élő emberek számára. Az önálló életvitel emberi jog, melyen spórolni nem lehet. Az önálló életvitel lényegi eleme az is, hogy fogyatékossággal élő emberek másokkal azonos alapon vállalhassanak munkát, s az állam mindent megtegyen azért, hogy ezt számukra biztosítsa. Így ők is növekvő mértékben tudnak hozzájárulni mindannyiunk boldogulásához.

Az összefoglaló a European Network on Independent Living [Európai Hálózat az Önálló Életvitelért] nevű szervezet kiadványa alapján készült.

Milanovich Dominika

 

Megindult a munka a Kincsesláda műhelyekben

2019. január 26.

61  fogyatékkal élőnek munkahelyet teremtettünk

bővebben >>

Vezető munkakör pályázat

2019. január 26.

Keressük a Fény Felé Esélycentrum Fogyatékosok Nappali Intézménye és Fejlesztő Foglalkoztatója új, teljes munkaidős vezetőjét. Nyilvános pályázat

bővebben >>

TÁMOGATOTT LAKHATÁST szolgáló ház épül

2019. február 13.

Várjuk a lakókat a Fény Felé Kincsesláda Házba (TL-Ház)

bővebben >>

A közeledő karácsony

2018. december 03.

A hosszú várakozás időszaka ez, az elcsendesülésé, a befelé fordulásé. Az Adventi készülődés, a lélekben gyúló fények...

bővebben >>

Az Alföld TV riportja

2018. szeptember 04.

TV Riport készült egyik kiemelt közösségi programunkon

bővebben >>

Sorsunk összefonódik az objektíven át!

2018. július 11.

Nincs jobb mód arra hogy megmutassuk kik vagyunk mint egy kép az életünkről. Fotó művész játrt az alapítványnál, hogy megmutasson minket a világnak.

bővebben >>

25. születésnapja ünnepelte a Fény Felé Alapítvány

2018. június 14.

bővebben >>

Program a Fény Felé Alapítvány szakmai napjára

2018. június 07.

bővebben >>

Meghívó a Fény Felé Alapítvány 25. születésnapja alkalmából szervezett szakmai napra

2018. június 04.

bővebben >>

Ability Cafe program a debreceni Mandula és Kismandula cukrászdákban 2018.május 14. - június 20-ig

2018. május 11.

bővebben >>

Meghívó Örömtáncra a Debreceni Kossuth térre 2018.április 27. 10-13 óra

2018. április 25.

bővebben >>

12 értelmileg akadályozott felnőtt részesülhet Támogatott lakhatásban Debrecenben. Várjuk az lakók jelentkezését !

2018. április 04.

bővebben >>

Sikerrel szerepelt a Fény Felé Kincsesláda műhely a Segítő Vásárlás - Design Randi programban

2018. április 02.

bővebben >>

11 éve még kitiltották a fogyatékkal élőket

2018. március 22.

Különleges sikertörténet ez, ami megtörténhetett volna bárhol a világban...

bővebben >>

Beindult a generációk közötti együttműködés számítógép segítségével programsorozat

2017. november 16.

bővebben >>

CSALÁDOK MEGERŐSÍTÉSE A HANGMASSZÁZS SEGÍTSÉGÉVEL 20 órában

2017. november 10.

bővebben >>

Beindult a Fény Felé Alapítvány az ETKA ANYÓ ERŐGYŰJTŐ MÓDSZERE című programja TAR KATÁVAL

2017. október 18.

 

bővebben >>

Öt igazi és egy plüss mókus lencsevégen a Világ Gyalogló Napon

2017. október 16.

bővebben >>

Mókus les lesz a debreceni Kartács utcától a Mókus utcáig

2017. október 11.

Október 15.-én vasárnap Mókuslesre várjuk Debrecen lakóit

bővebben >>

Norvég kórházi és gyógyászati segédeszközök már nemcsak Abdán, hanem Egyeken is megvásárolhatóak

2017. október 02.

bővebben >>

EFOP-1.3.5-16

2017. augusztus 02.

 Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével  pojektünk elindult.

bővebben >>

Művészetek Völgyébe indul a Fény Felé Alapítvány 34 fős csapata

2017. július 17.

bővebben >>

Fény Felé Alapítvány 2016. évi Közhasznúsági jelentése

2017. június 17.

bővebben >>

Céges Repi ajándék közbeszerzési macera nélkül

2017. május 30.

Érdemes odafigyelni a részletekre

bővebben >>

Felföldi édességgyártó adományából sütöttek ellátottjaink (-nak)

2017. május 09.

És egyszerű volt!

bővebben >>

Olyan, hogy jó intézet nincs

2017. május 06.

Olyan, hogy jó intézet nincs

bővebben >>

Magyarországot a debreceni székhelyű Fény Felé Alapítvány képviseli 2017-ben a nürnbergi helyszínű Műhelyek Szakvásárán (Werksätte Messen)

2017. március 27.

A Műhelyek  Szakvására (Werkstätten Messe) a szakmai rehabilitáció  és egyben a fogyatékos embereket foglalkoztató műhelyek legnagyobb seregszemléje az európai unióban.

bővebben >>

Hogyan támogathatod a Fény Felé Alapítványt?

2017. március 23.

Tudtad, hogy a Fény felé Alapítvány működését többféle módon is támogathatod?

bővebben >>

Vándorkiállításon a Kincsesláda portékáival ÉTA

2017. március 21.

Idei Első helyszínén az ÉTA vándorkiállításán előkelő helyen lehetett jelen az alapítványunk Kincsesádájából kikerült munkáink színe-java!

bővebben >>

Kölcsey Központban a Fény Felé Alapítvány találkozott Malek Andival

2017. március 20.

A Kölcsey Központ folyosóján kiállítottunk a Tavaszi Fesztivál Gyermekek számára rendezett délelőttjén ahol Malek Andi is felkeresett minket, és készült egy közös fotó is.

bővebben >>

Várja Önt a Fény Felé Alapítvány Kincsesláda Kreatív Stúdiója

2017. március 16.

bővebben >>

Bárányka és pulykakakas adomány fogyatékkal élő gyermekeknek

2016. március 21.

bővebben >>

Fény Felé Oktató és foglalkoztató épül

2016. március 20.

Auchan az Ifjúságért Alapítványtól a Fény Felé Alapítvány
12.000 Euró támogatást nyert a Fény Felé Oktatóközpont létrehozására.

bővebben >>

Debrecenbe kéne menni...pulykakakast kéne venni...

2015. december 04.

A Fény Felé Kreatív Stúdióban már kapható a Pulykakakas figura. Ön látta már ???

bővebben >>

Ime a Fény Felé Alapítvány Mikrobusza. Immáron emblémánkkal ellátva.

2015. június 08.

bővebben >>

Balázsy Péter, a Fény Felé Alapítvány alapítója elhunyt

2015. december 01.

Balázsy Péter, a Fény Felé Alapítvány alapítója, életének 80. életévében 2015. november 23-án elhunyt. Temetése 2015. december 4-én 11 órakor a Debreceni Köztemetőben lesz.


bővebben >>

Disznóvágás 2015

2015. június 08.

bővebben >>

Megalakult az ÉTA Debreceni Szülőklubja

2015. június 08.

bővebben >>

Céhálózat közleménye

2015. május 08.

bővebben >>

Bemutatjuk a Fény Felé Alapítvány új FIAT mikrobuszát...

2015. május 03.

bővebben >>

Céhálózat tiltakozása a Kormány felé

2015. április 20.

Nem tárgyal a Kormány a civil szolgáltatókkal

bővebben >>

Nyereményjáték!

2015. február 15.

Könyvjutalommal

bővebben >>

Új termékek érkeztek a Fény Felé Kincsesláda Kreatív Stúdióba

2015. február 02.

Ajándékboltunkban naponta 8 - 18 óráig, szombatonként 8 - 14 óráig várjuk vásárlónkat.

bővebben >>

9.986.980 Ft támogatást nyert a Fény Felé Alapítvány egészségfejlesztő programja

2015. február 01.

bővebben >>

Megjelent A Fény Felé Alapítvány szórólapja

2015. február 01.

Kérjük keresse és vegye igénybe vásárláskor a mellékelt vásárlói bónuszt.A szórólap online is elérhető, erre a hírre kattintva.

bővebben >>

Új sárkány készült a Kincsesláda Kreatív Stúdióban

2015. január 21.

A mai nap találós kérdése

bővebben >>

Várja vásárlóit a Fény Felé Kreatív Stúdió

2015. január 13.

Számítunk Önre is, hogy eljön ajándékboltunkba és remélhetőleg talál kedvére való terméket a vásárláshoz.

bővebben >>

Megnyilt a Fény Felé Kincsesláda Kreatív Stúdió

2014. december 03.

4026 Debrecen Csók utca 3. szám alatt várjuk kedves vásárlóinkat

bővebben >>

Meghívó a Fény Felé Kincsesláda Kreatív Stúdió megnyitó ünnepségére

2014. december 02.

Várunk a Kincsesláda Kreatív Stúdió megnyitó ünnepségére és ezt követően örülünk minden vásárlónknak, aki természetes alapanyagból készült ajándéktárgyat keres szeretteinek !

bővebben >>

Elérhető a Fény Felé Alapítvány webáruháza

2014. november 26.

A Fény Felé Alapítvány beindította webáruházát
http://ffa.boltaneten.hu/

bővebben >>

Adománygyűjtés mikrobusz vásárlásához egyetlen telefonhívással

2014. november 18.

Kérjük segítse alapítványunk mikrobusz vásárlását egyetlen telefonhívással vagy adományával. Hívja az alábbi telefonszámot: 13600/25

bővebben >>

2014.04.22. A TÁMOP 6.1.2 program keretében megtartottuk a IV. Csoportfoglalkozást az Esélycentrumban.

2014. október 22.

bővebben >>

2014.05.20. A TÁMOP 6.1.2 program keretében megtartottuk az V. Csoportfoglalkozást az Esélycentrumban.

2014. október 22.

bővebben >>

A Fény Felé Lakóotthon ismét meghívást kapott a Baumax áruházba

2014. október 20.

bővebben >>

2014. szeptember 20.-21. szombat,vasárnap Autómentes Hétvége

2014. szeptember 18.

bővebben >>

Művészetek Völgyben mutatkozik be a Fény Felé Alapítvány Kincsesláda műhelye

2014. július 30.

bővebben >>

Meghívó Egészségnapra

2014. június 11.

bővebben >>

Gyászol a Fény Felé Alapítvány.

2014. április 28.

Spolár Imre a Fény Felé lakóotthon lakója, a Fény Felé Kincsesláda akkredditált foglalkoztató dolgozója 37 éves korában váratlan hirtelenséggel elhunyt

bővebben >>

Letettük a Fény Felé levendula farm alapjait.

2014. április 11.

bővebben >>

Szeretettel Meghívjük Önt a Fény Felé Alapítvány IV. és V. Egészségnapjára

2014. április 09.

bővebben >>

A Fény Felé Alapítván is részt vett Debrecenben megrendezett Forrest futáson.

2014. április 03.

bővebben >>

Szeretettel Meghívjuk Önt családjával együtt a Fény Felé Alapítvány és a Liszt érzékenyek Országos Egyesület Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Csoportja közös megrendezésében

2014. március 01.

bővebben >>

1.168.842 Ft ruha adományt kapott a Debreceni C&A üzleteitől Alapítványunk

2014. február 17.

bővebben >>

A Fény Felé Alapítvány szeretettel meghívja Önt a III. Csoportfoglalkozásra

2014. január 10.

bővebben >>

A Kortalanul Fitten Gyalogló Csapat részt vett a Dombi István emléktúrán. Az útvonal Debrecen, Pallag , Bocskai kert , Hajdúhadház volt.

2014. január 06.

bővebben >>

2013.12.10.-én A TÁMOP- 6.1.2-11/1-2012-1137 program keretében megtartottuk a III. Egészségnapunkat

2013. december 19.

bővebben >>

A Kleopátra Szakiskola (4032 Debrecen, Vezér u. 4/b) 16 hallgatója a Fény Felé Esélycentrumban Mikulás ünnepséget szervezett.

2013. december 11.

bővebben >>

2013.11.16.-án A TÁMOP- 6.1.2-11/1-2012-1137 program keretében megtartottuk a II. Egészségnapunkat

2013. november 19.

bővebben >>

A lakóotthonos fiuk pecázni voltak.

2013. október 16.

bővebben >>

Szeretettel Meghívjuk Önt családjával együtt a Fény Felé Alapítvány I. Egészségnapjára 2013.10.13.-án

2013. október 09.

bővebben >>

2013.10.02 A TÁMOP 6.1.2 program keretében megtartottuk az I. Csoportfoglalkozást az Esélycentrumban.

2013. október 05.

bővebben >>

Jelentkezés a Fény Felé Kincsesláda boltban való értékesítésre

2013. október 03.

bővebben >>

Tájékoztató a Bükkszentkereszti előadásról

2013. szeptember 22.

bővebben >>

Meghívó konzultációs napra

2013. szeptember 12.

bővebben >>

Balatonfüreden járt a Fény Felé Alapítvány

2013. július 22.

bővebben >>

"Segítő vásárlás" program kampánymegnyitója Debrecenben

2013. június 25.

bővebben >>

2012.-évi Adhat vonal beszámoló

2013. június 18.

bővebben >>

A Kortalanul Fitten Gyalogló klubunk tagjai Monspart Saroltával gyalogolhatnak közösen

2013. június 04.

  

bővebben >>

Az első De-Span megrendelésünk.

2013. május 03.

bővebben >>

Megnyilt a Fény Felé Kincsesláda Rehabilitációs Akkreditált foglalkoztató

2013. március 12.

A Fény Felé Alapítvány 2013. január 1-től rehabilitációs akkreditált tanusítványt kapott...

bővebben >>

Műhelyek vására Nürnbergben 2013. március 14-17. között

2013. március 12.

A Fény Felé Alapítvány meghívást kapott a nürnbergi Műhelyek vásárára, ahol a Kincsesláda szociális és akkreditált műhelyeinek termékei  kerülnek bemutatásra

bővebben >>

Fény Felé Kortalanul Fitten Gyalogló klubjának közleményei

2013. január 29.

Új vezető a Fény Felé Kortalanul Fitten Gyalogló klub élén Kiss Erzsébet, sportújságíró személyében

bővebben >>

Kormany.hu oldalon megjelent cikkek

2012. december 19.

Megállapodott az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a CÉHálózat.  

bővebben >>

Megállapodott az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a CÉHálózat

2012. december 19.

A minisztérium és az érdekvédelmi szervezet közös sajtónyilatkozata.

bővebben >>

Beszámoló a Karácsonyi ünnepségről !

2018. december 20.

Csordultig megtöltöttük a Debrecen Józsa Művelődési Ház nagytermét 2018. december 19-én délután a hagyományos évzáró karácsonyi ünnepségünkön.

bővebben >>
Adományozzon online Kincsesláda Kreatív Stúdió adó 1%
EFOP-1.3.5-16-2016-00632 "Fény Felé Alapítvány közösségépítő" programja
támogatóink